Om te bepalen of je zonnepanelen goed presteren kun je de gemeten opbrengst in een periode vergelijken met de theoretisch maximaal haalbare opbrengst. Deze verhouding zou altijd constant moeten zijn. Voor het bepalen van de maximale opbrengst moeten we de globale straling weten. Hiervoor is nu een openbare Power BI app beschikbaar.
De hoeveelheid elektriciteit die zonnepanelen op een dag produceren is niet volledig afhankelijk van het aantal zonuren, want zonnepanelen werken ook op bewolkte dagen. Daarom is het beter om naar de totale instraling te kijken in plaats van alleen het aantal zonuren. Die instraling wordt ook wel de globale straling genoemd, en wordt uitgedrukt in kWh/m2. De meer dan 30 meetstations van het KNMI meten deze globale straling dagelijks. Het KNMI stelt de data via haar site publiekelijk beschikbaar. De openbare Power BI app Globale Straling Nederland leest deze gegevens en ontsluit ze. De app wordt dagelijks automatisch bijgewerkt.
De eerste rapportpagina geeft een overzicht van de globale straling per jaar/maand/dag en per meetstation. Bovenin het scherm zijn verschillende filters beschikbaar. In de grafiek Straling per jaar (midden) is duidelijk te zien dat de trend omhoog is, wat ook wel blijkt uit de top 6 van jaren waarvan er maar liefst vijf van dit millennium zijn. In de kaart is duidelijk te herkennen dat er in het westen van het land meer globale straling is dan in het oosten.
In onderstaande afbeelding is kruislings gefilterd op topjaar 2018 in de visual Straling per jaar. In de kaart valt op dat het gebruikelijke onderscheid oost-west aanzienlijk minder duidelijk is.

In de afbeelding is verder te zien hoe gegevens geanalyseerd kunnen worden. In dit voorbeeld is met een rechts-klik het jaar 2018 inde visual geselecteerd, en daarna gekozen voor Analyseren en Metingen. Dat leidt naar de volgende pagina:

Je kunt de knop Terug (links bovenin) gebruiken om weer terug te gaan naar de pagina waar het analyseren was gestart.